Коментар на Веселин Стойнев, Дойче веле Президентът Радев де юре бе

...
Коментар на Веселин Стойнев, Дойче веле Президентът Радев де юре бе
Коментари Харесай

Анализатор: В условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на един проруски президент може да са назначени приятели на едно вражеско посолство

Коментар на Веселин Стойнев, Дойче веле
 
Президентът Радев де юре бе на крачка от действие за импийчмънт с държанието си при връчването на втория мандат за държавно управление – оставаше му единствено да покаже досието на акад. Денков, без да му я даде. Де факто обаче той погази Конституцията с посланието – не е оправдано да ви връчвам мандата, който към този момент е дискредитиран и ви поучавам да не го реализирате. И невиждано изгони делегацията на мандатоносителите, вместо да седне даже единствено на фиктивен диалог с тях, както бе постоянно при връчване на мандатите до момента.
 
Президентът се възползва от аматьорското държание на " Продължаваме Промяната ", уличена с несъответстващи политически изявления по време на националния си съвет и позволила в редиците си амбулантен търговец, който им извъртя ченгеджийски номер да огласи запис от онлайн срещата. Резултатът от удара, от който се възползваха всички съперници на " Промяната ", се оказа още по-болезнен, когато акад. Денков даже не понечи да отговори на унизителния президентски пестник.
 
Президентът с от ден на ден безконтролна власт
Президентът концентрира в последните 2 години голяма и безконтролна власт. Значителна част от нея идва и по линия на спецслужбите, шефовете на които на процедура той си самоназначи, по оферти на послушните нему служебни държавни управления. Такава власт не е имал никой президент до момента, тъй като шефовете на спецслужбите по Конституция са резултат от властови баланс, а не проводник на еднолична власт. Със своите държавни управления и спецслужби обаче в изискванията на продължителна политическа рецесия Румен Радев де факто е отпред на една полупрезидентска република.
 
Сериозен е и казусът със суверенитета, който обаче не следва от другояче безобразните думи на Асен Василев, че за шефове на службите са подбрани " наши хора, утвърдени от посолството ", които след това се дообясняваха с позволява до класифицирана информация на партньорските служби. А с това, че в условия на война, в която България е вражеска за Русия страна, за шефове на спецслужбите под патронажа на един проруски президент може да са назначени другари на едно вражеско посолство. Особено като прибавим и следващата кремълска интервенция по дестабилизацията на Западните Балкани, която е в ход тези дни.
 
Със самочувствието на висш пазител над държавните секрети и ползи, Радев си разреши и да дефинира кого ще позволява на Консултативен съвет за национална сигурност, макар че Законът за КСНС доста ясно дефинира кой по право членува в него. Така че в този момент повече от всеки път е належащо шефовете на спецслужбите да бъдат избирани от Народното събрание и да бъдат подложени на парламентарен надзор, както прилича на една демократична страна. А президентът да бъде върнат в границите на лимитираните си конституционни пълномощия, от които излезе с помощта на политическата рецесия и които към този момент са му отвратително тесни.
 
Радев може да помогне като Гешев
Поведението на президента обаче в същото време е късмет за реализацията на втория мандат – по този начин както еманципацията на основния прокурор се оказа причина за сделката за ротационно ръководство сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Радев слага под сериозна опасност евроатлантическата ориентировка на страната, която изповядват и двете обединения. Той е опасност и за самата партийна система, която в случай че в този момент се срине, ще трасира дефинитивно и пътя към още по-голяма президентска власт - подозрително дали в полза на българския суверенитет.
 
В изнесения запис от Националния съвет на " Продължаваме Промяната " са осветени и президентски попълзновения, които е прекомерно допустимо в действителност да са в основата на изнервянето на Радев: че той ще взе участие в локалните избори наесен със свои кметове, създавайки кметска президентска партия или ешелон. И то за сметка основно на кметове на ГЕРБ. Това е основна причина ГЕРБ да намерят общ интерес с ПП-ДБ против Радев и да поддържат държавно управление с втория мандат, с цел да лимитират опциите на президента да уголемява въздействието си и в посока локална власт. Защото кабинет с третия мандат, в случай че въобще е вероятен, би имал легитимност под санитарния най-малко, а нови избори пращат цялата власт още веднъж в ръцете на президента, като електоралните загуби за първите две политически сили са повече от сигурни.
 
Напълно експертен кабинет
След всичко случило се обаче кабинет с втория мандат към този момент е вероятен единствено като изцяло експертен, запазвайки ротационната формула " Денков-Габриел ". Още от предходния парламент поддръжката за държавно управление с втория мандат значително бе пленник на желанието на съпредседателя на Политическа партия Асен Василев да взе участие в него като финансов министър. Но откакто той е основният воин от записа с утвърждението на шефовете на службите от " посолството " и чистката по върховете на държавната администрация, поради което ГЕРБ замразиха договарянията, към този момент е напълно невероятно да има държавно управление с негово присъединяване.
 
Жалкото е, че откакто Политическа партия изядоха и торбата със сол, и стоте тояги, в този момент ще платят и жълтиците – с цел да стигнем до това, на което сътрудниците им от Демократична България упорстваха още от втория мандат в предходния парламент – за експертно държавно управление без политически лица. Но когато смяташ, че историята стартира от теб, по сложния метод откриваш, че и други към този момент са минали по този път и знаят, че има засади зад всеки шубрак.
 
Ако обаче и този път пропуснем шанса за постоянно държавно управление с втория мандат, не остава друго, с изключение на гласоподавателите на ПП-ДБ да изискат конституционна смяна, с която България да се трансформира в протекторат на Европейския съюз. Щом партиите ни сами не могат да градят държавност, а въпреки всичко желаеме да сме европейци, не ни остава друго, с изключение на да минем на ръчно ръководство от Брюксел.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР